På ravjagt med en rav-kese
Hvad er rav ?
Selvom man ikke umiddelbart kan se det på dem, så er hver enkelt stykke rav faktisk flere millioner år gammelt. Rav er nemlig betegnelsen for forstenet harpiks, der dryppede ned fra nåle- og løvtræer for mellem 30 og 50 millioner år siden. Herefter er de undergået en kemisk proces og er blevet presset sammen til de smukke forsteninger, vi kender i dag. Udover at være meget brugte i smykker, så giver rav os også en unik mulighed for at finde ud af mere om livet dengang, da der nogle gange er små insekter fanget i forsteningerne.
Hvad er en rav-kese ?
En Rav kese er for mange Ravjægere helt uundværligt og man bruger en Ravkese både om dagen og i mørket og en Ravkese har været brugt lagt tid før Ravlygten blev opfundet. Ravkesen er i sin enkelthed ‘blot’ en si hvor der er påmonteret et kosteskaft sådan sagt lidt simpelt men da mange har specielle ønsker til Ravkesen findes de i rigtig mange udformninger. De Ravkeser vi producerer bruges primært til at ‘fiske’ Ravet op af vandet så man ikke behøvet at få fingrene ned i det til tider pænt kolde vand. På de fleste af vores Ravkeser er der påmonteret en krog på bagsiden af kesen og denne bruges til feks. at vende tang så man heller ikke skal have fingrene ned i det.
Du kan finde rav selv
Smykker med rav er sjældent billige, og derfor er det heldigt, at du faktisk kan finde ravet selv. Det kræver noget dedikation, men det er også en fantastisk mulighed for at tilbringe tid i naturen og komme helt ned i gear. Hvis du bor i nærheden af en strand, er det oplagt at gå derned et par aftener om ugen, så skal du nok være heldig en dag. Du kan dog gøre det hele noget nemmere for dig, hvis du investerer i nogle ravlygter. En ravlygte virker nemlig ved at sende UV-lys, som får ravet til at lyse op på stranden. På den måde bliver det meget nemmere for dig at komme hjem med masser af rav, som du kan bruge til smykker.
Vesterhavet byder på mange spændende oplevelser – en af dem er ravfund, hvis du altså er så heldig at befinde dig et sted mellem Esbjerg og Fanø.
Som de garvede, pensionerede mekanikere, vi er, kan vi godt lide at gå detaljeret til værks, når det handler om teknik og mekanik, og her er lygter til rav-fund ingen undtagelse. Derfor havde vi forleden sat hinanden stævne for at tage på virksomhedsbesøg hos ravlygteproducenten, Ravfund.dk, i Nørre Sundby.
Virksomheden, som er danskejet, er førende inden for design og produktion af ravlygter. Da virksomhedsbesøget var første og eneste stop på vejen videre til ravjagt mellem Esbjerg og Fanø, var vi derfor interesseret i at høre, hvilke lygter til rav-fund de ville anbefale os at bruge på vores ravjagt.
Kun små ravfund uden ravlygter
Ravfund.dk gav os en meget indsigtsfuld rundtur på virksomheden indendørs strand og fortalte vigtigheden af at vælge de helt rigtige lygter til rav-fund. Det, som vi især blev opmærksomme på, var, at det ikke er lige meget, hvilke lygter til rav-fund man vælger. Vil man søge på dybere vand, som f.eks. 50 cm, så skal man vælge en lygte med kraftig keglestyrke, mens en lygte med mindre keglestyrke er ideel til en vandstand på ca. 10 cm. Det er nemmest at finde rav i tusmørke eller efter mørkets frembrud. Derfor er lygter til rav-fund ganske effektive, da man har brug for mest mulig lyskontrast til at finde rav. Du kan dog få ravlygter til dagslys men det er ikke noget vi har testes, disse hedder Crystal Clear.
Hav det sjovt, mens du samler rav
Det kan være en enormt god idé at gøre dine ture hyggelige. Det kan du gøre ved at gøre en lille smule mere ud af dem. Du kan for eksempel tage din familie eller venner med ud og samle og børnene vil elske det – kun fantasien sætter grænser. Hvis du laver ravstykkerne om til noget, kan du måske forsøge dig med at sælge det. Det vigtigste er egentlig, at du får en følelse af, at det du laver giver mening.